Cum gestionează Betfair piețele de fotbal cu decizii VAR

La începutul sezonului 2017/2018 două dintre campionatele de fotbal importante din Europa (Bundesliga și Serie A) au decis să implementeze un sistem nou de arbitraj și anume un sistem ce include și o echipă de arbitraj video. În vara anului 2018, mai precis la Cupa Mondială din Rusia, fanii din lumea întreagă ai fotbalului au fost introduși la această tehnologie de arbitraj video sau VAR (video assistant referee).

Apoi la începutul sezonului 2018/2019, o serie de alte campionate din Europa și nu numai au decis implementarea acestui sistem.

Părerile sunt cu siguranță împărțite când vine vorba de VAR deoarece există atât avantaje cât și dezavantaje.

Ceea ce e cert însă, e faptul că acest sistem nu doar că influențează decisiv jocul dar și schimba desfășurarea lui.

Această schimbare a dus modificări și pentru bursele de pariuri care gestionează piețe de fotbal pentru tranzacțiile live. După cum mulți dintre membri noștri știu deja, pe parcursul Cupei Mondiale din Rusia (cât și înaintea ei) au fost multiple oportunități de a profita de pe urmă întârzierii cu care suspendau (sau mai bine zis nu suspendau) o piață cei din echipa Betfair, iar un pariu plasat (ce era matched) nu mai putea și schimbat sau revocat ulterior.

Dar în Aprilie 2019 s-au efectuat schimbări în T&C pentru cazurile VAR.

Înainte de această dată, de cele mai multe ori, un pariu plasat pe piață era ca și „bătut în cuie.” Dar, bursele cât și casele de pariuri s-au adaptat în cele din urmă, fiind inițial depășite de situație. Problema pentru noi este că modificările în T&C s-au efectuat fără o notificare prealabilă a clienților săi.

În cele din urmă după implementarea VAR-ului la debutul acestui sezon de Premier League, Betfair a avut bunăvoința de a-și notifica și clienții despre aceste modificări. Mai jos aveți un exemplu de e-mail de ați fi trebuit să-l primiți.

Astfel avem 5 situații de VAR posibile:

  1. Dacă este acordat un gol iar mai apoi anulat (spre exemplu în cazul în care a fost off-side la faza inițială, dar jocul a fost lăsat liber)
  2. Dacă este acordat după o decizie VAR (după ce a fost examinat video)
  3. Dacă un penalty este acordat după o examinare VAR
  4. Dacă un cartonaș roșu este acordat iar mai apoi anulat după examinarea VAR
  5. Dacă un cartonaș roșu nu este acordat inițial dar este acordat după examinarea VAR

În primele luni ale împlementării noilor norme de pentru piețele cu VAR, au fost cazuri în care se facea o revizie de meci chiar și după câteva zile după finalizarea unui meci. O revizie însemnând a se anula anumite pariuri care Betfair le considera plasate „incorect” deoarece era în perioda VAR a meciului și intervenea unul dintre cele cinci cazuri posibile. Astfel puteai să fi pus într-o ipostază în care să ai efectuată o egalizare pe o piață iar mai apoi să te trezești să ai de fapt o pierdere netă pentru acel eveniment.

Aceste întârzieri de validare corectă a pieței sunt mult mai rare acum, dar cu toate acestea vă sugerez să fiți precauți atunci când știți că ați tranzacționat un meci de fotbal ce a avut decizii VAR. Din păcate nu există un timp oficial, stabilit clar pentru perioada care este sub influența VAR, astfel totul este la latitudinea echipei de la Betfair.

Shopping Cart