Ce sunt bursele de pariuri?

Într-o frază scurtă, bursele de pariuri sunt cel mai corect (onest) mod de a paria.

Conform dex-ului o bursă este o “instituție în care se negociază hârtii de valoare și valută și unde se desfășoară tranzacții de mărfuri”, astfel încât putem defini o bursă de pariuri ca fiind o instituție unde se negociază (online) cote pentru diverse pariuri pe evenimente sportive și nu numai.

Conceptul de bursă de pariuri este foarte simplu și presupune aducerea împreună a doi sau mai mulți pariori pentru a forma o piață. Bursa de pariuri își ia un mic comision de tranzacție din partea câștigătorilor odată ce rezultatul final al pieței a fost stabilit. Acest comision variază între 2 și 7.5%. În România singura bursă de pariuri licențiată este Betfair și au un comision de 6.5% pentru început.

Pariu pro și pariu contra (ce înseamnă back și lay)

La fel ca oricare altă bursă participanții la piață cumpără și vând bunurile tranzacționate. În cazul burselor de pariuri acest concept de a cumpăra sau de a vinde capătă forma unui pariu pro sau a unui pariu contra. În limba engleză vei întâlni acești termeni ca „back” pentru un pariu pro și „lay” pentru un pariu contra. Back și lay sau pariu pro și pariu contra.

Acest concept de a cumpăra și de a vinde cât și prezentarea vizuală a cotelor sunt lucrurile cele mai diferite față de o casă de pariuri tradițională.

Să luam ca exemplu o piață de tenis de la Betfair. Piața este „Halep v Anisimova: Rezultat Final”.

Piata Betfair Halep v Anisimova Rezultat Final

Este piața pentru rezultatul final al partidei de tenis dintre Halep și Anisimova.

Căsuțele albastre reprezintă cotele pentru pariurile pro iar cele roz reprezintă cotele pentru pariurile contra.

Atunci când pariem pro este exact cum am paria la o casă de pariuri tradițională. În exemplul nostru un pariu pro pe Halep ar fi disponibil la cota de 1.21, iar un pariu pro pe Anisimova ar fi disponibil la o cotă de 5.5. La astfel de cote (fără să includem comisionul bursei de pariuri) putem foarte repede să vedem că așa numita marjă a cotelor este foarte scăzută, fiind sub 1%.

La pariurile pro lucrurile sunt simplu de înțeles. Pentru un pariu pro pe Halep de 100 lei la cota de 1.21 vom avea o miză de 100 lei și un profit de 21 lei în caz de reușită. La fel la Anisimova un pariu de 100 lei la cota de 5.5 reprezintă o miză totală de 100 lei și un profit potențial de 450 lei.

La pariurile contra însă lucrurile stau puțin mai diferit deoarece când punem un pariu contra suntem în poziția de a oferi cote. Într-un fel suntem precum o casă de pariuri tradițională care oferă sau pune cotele la dispoziția pariorilor. De aici și termenul de lay. A pune cotele.

Astfel un pariu contra de 100 lei pe Halep la cote de 1.22 reprezintă de fapt o miză totală de 22 lei pentru noi și un câștig potențial de 100 lei în cazul în care Halep nu va câștiga partida. La fel un pariu contra de 100 lei pe Anisimova la cote de 5.8 reprezintă o miză totală pentru noi de 480 lei și un câștig potențial de 100 lei.

Deoarece aceasta este o piață cu doar două rezultate posibile este simple de înțeles că un pariu pro este totodată echivalentul unui pariu contra celeilalte selecții.

Posibilitatea de a tranzacționa pariuri

Odată ce am înțeles conceptul de plasa un pariu pro și unul contra vom observa că apare posibilitatea de a tranzacționa această piață.

Să continuăm cu exemplul meciului nostru de tenis.

Presupuneam că am pus un pariu contra de 100 lei pe Halep la cota de 1.22. Din nou acest pariu înseamnă un risc total de 22 lei pentru noi în cazul victoriei lui Halep și un câștig potențial de 100 lei în cazul victoriei Anisimovei.

Dar ce se întâmplă în cazul un care avem posibilitatea de a plasa un pariu pro de Halep la cote de 1.42? Răspunsul evident este că avem posibilitatea de a ne vinde pariul inițial și a securiza un profit indiferent de ce se va întâmpla în meci. Dacă vom aveam posibilitatea unui pariu pro pe Halep tot de 100 lei la cote de 1.42 vom aveam un profit de 20 lei pe Halep fără niciun risc rămas pe Anisimova.

Iar dacă vom plasa un pariu pro pe Halep de doar 86 lei la cote de 1.42 vom fi securizat un profit de ~13 lei pe ambele jucătoare. Acest lucru nu este foarte diferit de ceea ce este numit „cash-out” la Betfair.

 

Shopping Cart